Sağlıklı bir yaşam için beslenmenin önemini sıkça anlatırız. Çünkü dengeli ve düzenli beslenme sadece belli bir dönem veya hedef için değil her zaman olmalıdır. Yılbaşı gibi özel dönemlerde de sağlıklı yeme düzeninizi nasıl koruyacağınızı merak edebilirsiniz. Bolca kalori içeren yılbaşı tarifleri, alkollü içecekler gibi seçenekler bu günlerde sağlıklı beslenmeyi zorlaştırabilir. Yılbaşı akşamı nelere dikkat etmeliyiz? Fit yılbaşı menüsü olur mu? Yılbaşı tarifleri için neler yapabiliriz? Bu soruları yazımızda yanıtlayacağız. Bu sayede iyi dileklerle girdiğimiz yeni bir yıl için beslenmeyi de kontrol altında tutabiliriz.
Yılbaşı akşamı için öneriler
-
Akşam yemeğine çok aç oturmayın
Yılbaşı konseptli yemekler ve mezelerin yoğun olacağı bir akşam yemeğine davetliyseniz gün boyu aç kalmamaya özen gösterin. Kahvaltı ile güne başlayıp hafif bir öğle yemeği ile geçirebilirsiniz. Akşam menüsü et grubu ağırlıklı olacaksa öğle menüsünde hafif çorbalar, sebze yemeği, salata gibi seçenekler daha ideal olabilir. Yine akşam yemeğinden birkaç saat önce ara öğün ile destekleyebilirsiniz. Bu sayede yılbaşı konseptli yemekleri daha kontrollü tüketebilirsiniz.
-
Ev yemeğini siz hazırlayacaksanız dikkat edin
Yılbaşı menüsü evde hazırlayacak kişi sizseniz menüyü sağlıklı yapmak kolaylaşabilir. Lezzetli, hafif, az yağlı seçeneklerle hem sağlıklı hem de keyifli bir yılbaşı sofrası hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yemek yaparken çeşit çok ise daha tadarken gereksiz kaloriler alabilirsiniz. Öncelikle buna dikkat etmelisiniz. Ayrıca menüyü hazırlama süresi uzun olacaksa gün boyu aç kalmamalısınız. Tüm gün öğün yapmazsanız akşam kontrolsüz yiyebilirsiniz. Bunlara dikkat ettiğinizde yılbaşı menüsü evde ise avantaja çevirmek elinizde gibi görünüyor.
-
Menü planlarken dengeli seçenekler oluşturun
Davet yemeklerinin önemli bir noktası da dengeli bir menü planı hazırlamaktır. Örneğin çorba, pilav, patates püresi, börek gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri bir araya getirmemelisiniz. Yılbaşı konseptli yemekler için hindi hem geleneksel bir seçim hem de sağlıklı bir et grubu olacaktır. Ayrıca kestaneli iç pilav da yılbaşı konseptli yemekler arasında sevilir. İç pilav tercih edecekseniz yanına çorba, patates, börek gibi seçenekler yapmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca yılbaşı mezeleri için kızartmalı, kremalı, mayonezli seçenekler yerine hafif tarifler deneyebilirsiniz. Yılbaşı mezeleri için yoğurtlu, peynirli, sebzeli seçenekler, salatalar deneyebilirsiniz. Meze seçenekleri için fit tariflerimizi ziyaret edebilirsiniz.
-
Yılbaşı tatlısını hafif seçin
Akşam boyu yemek üzerine bir plan yaptıysanız tatlı seçeneklerine dikkat etmelisiniz. Yılbaşı tarifleri seçerken şerbetli ve hamurlu tatlılardan uzak durmak en doğrusu olacaktır. Balkabağı tatlısı, armut tatlısı, ayva tatlısı gibi meyveli ve az şekerli tarifleri deneyebilirsiniz. Ayrıca yılbaşı tarifleri için sütlü, az şekerli tarifler de yapılabilir. Ek olarak yemek sonrası hemen tatlı tüketmemelisiniz. Yemekle tatlı arasında mideyi dinlendirmek faydalı olacaktır. Bu sayede hafif bir yılbaşı akşamı geçirebilirsiniz.
-
Yemek sonrası atıştırmalıkları abartmayın
2023’e girerken yılbaşı menüsü evde ve hafif geçecekse atıştırmalıklara da dikkat etmek gerekir. Yemek, mezeler, içecekler, tatlı derken bir de yoğun kalorili ve tuzlu atıştırmalıklar tercih etmeyin. Küçük bir kase kuruyemiş ve kuru meyvelerle atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra taze meyveler de size destek olabilir. Baharatlı yoğurtlu dip sos ve yanına havuç, kereviz sapı gibi çiğ sebzelerle gece boyu kendinizi oyalayabilirsiniz. Bu sayede yılbaşı menüsü evde daha keyifle geçecektir.
-
Restoran tercih ederken dikkat edin
Dışarıda yılbaşı yemeği fikriniz varsa seçtiğiniz restorana dikkat edin. Sınırsız içecek olan seçenekler, yoğun kalorili menüler dışındaki seçeneklere yönelin. Hafif yılbaşı mezeleri ile akşamınızı renklendirecek yerler tercih edebilirsiniz. Salatalardan zengin, porsiyonu abartmayacağınız yerler daha dengeli olacaktır. Restoranda akşam boyu hareketsiz oturacaksanız sabah güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca akşam yemeği için gün boyu kendinizi aç bırakmayın. Uzun süreli açlık akşam kontrolsüz yemenize yol açabilir. Gün içinde hafif öğünlerle ilerleyin. Böylece kontrol sizin elinizde olacaktır.
-
İçecek tüketimini iyi ayarlayın
Yılbaşı akşamı masum gibi görünen içecekleri sınırsız tüketmekten kaçınmalısınız. Şekerli, asitli içecekler, alkollü içecekler, meyve suları gibi seçenekler farkında olmadan yoğun enerji almanıza neden olabilir. Bu sebeple içecekler konusunda limitli olmakta fayda var. Yine de yılbaşı mezeleri ile alkolü fazla kaçırırsanız ertesi günü bitki çayları ile midenizi yatıştırabilirsiniz. Alkolsüz içecek içenler de yine aynı şekilde kontrollü olmalıdır. Bu sayede keyifle ve gereksiz kalori almadan akşamı atlatabilirsiniz.
-
Ayakta atıştırma olan davetlerde dikkatli olun
Parti, davet gibi organizasyonlar yılbaşında oldukça sık tercih edilir. Yılbaşı konseptli yemeklerin aksine alkol ve atıştırmalıkların fazla olduğu davetlerde de ölçüye özen göstermelisiniz. Bu davetlere çok aç gitmeyerek atıştırmalıkları kontrollü tüketebilirsiniz. Özellikle küçük ve hafif gibi görünenler de yoğun kalori içerebilirler. Bunları tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Ayrıca hareketli bir parti ise bolca dans ederek eğlenebilirsiniz, kalori harcayabilirsiniz. Daha az yiyerek ve bolca hareketle yılbaşına keyifle girebilirsiniz.
Örnek Yılbaşı Seçenekleri
Siz de hafif ve sağlıklı bir yılbaşı geçirmek isterseniz fit yılbaşı menüsü seçeneklerimiz tam size göre olacak. Keyifle yiyebileceğiniz yılbaşı menüsü örnekleri için sitemizdeki fit tariflerimizden de faydalanabilirsiniz.
Çorbalar:
Balkabağı Çorbası
Sütlü Brokoli Çorbası
Ispanak Çorbası
Zerdeçallı Havuç Çorbası
Terbiyeli Kereviz Çorbası
Pırasalı Mercimek Çorbası
Ana Yemekler
Yılbaşı Hindisi
Fırında Defne Yapraklı Balık
Hardallı Tavuk Sote
Izgara Biftek
Karnabahar Graten
Pilav/Makarna
Kestaneli Basmati Pilavı
Kuş Üzümlü Bulgur Pilavı
Pırasalı Bulgur Pilavı
Kekikli Tam Buğday Makarna
Peynirli Kuskus
Mezeler
Yeşil Elmalı Kereviz Salatası
Pancar Mutabbal
Fırında Peynirli Mantar
Narlı Mevsim Salata
Atıştırmalıklar
Havuç Dilimleri
Kereviz Sapı
Yoğurtlu Dip Sos
Guacamole Sos
Çiğ Kuruyemiş
Meyve Salatası
Tuzsuz Kabak Çekirdeği
Tatlılar
Tahin&Pekmezli Balkabağı Tatlısı
Ballı Ayva Tatlısı
Kakaolu Puding
Muzlu Muhallebi
Tüm bu tarif seçenekleri yılbaşı menüsü örnekleri için kullanılabilir. Sevdiğiniz besinlerle, porsiyon kontrolü ile zengin bir menü hazırlayabilirsiniz. Çünkü abur cuburlar, yağlı, kızarmış yiyecekler ertesi günü mide ağrılarına, bulantıya, ödeme, bağırsak problemlerine yol açabilir. Ayrıca diyetteyseniz veya özel sağlık problemleriniz varsa beslenmenize özen göstermelisiniz. Sağlıkla, iyilikle, güzelliklerle gelen bir yıl diliyoruz.